Кредиторите на AES Гълъбово са одобрили споразумението с НЕК

Договорката е подкрепена от всички 24 европейски и български банки – кредиторки на централата

13.07.2015 | 16:51 Редактор: Ирина Георгиева
Кредиторите на AES Гълъбово са одобрили споразумението с НЕК

След енергийния регулатор всички кредитори на ТЕЦ AES Гълъбово са одобрили споразумението с НЕК за намаляване на цената за разполагаемост (готовността на мощностите да заработят), съобщават от централата.

НЕК се договори в началото на април с двете американски централи - AES Гълъбово и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, за намаляване на цената на разполагаемост, с което се предвижда електрическата компания да спестява по около 100 млн. лева на година, припомнят от Investor.bg. За 10 години, когато изтича срокът на контрактите, спестяванията на компанията ще достигнат близо 1 млрд. лева.

Договорката е подкрепена от всички 24 европейски и български банки – кредиторки на централата, включително Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и агенциите за експортно кредитиране на Франция и Германия.

"Намалението на нашите цени, заедно с пакета законови мерки, целящи финансовото стабилизиране на НЕК, са правилните стъпки за разрешаване на трудностите в енергийния сектор." - коментира изпълнителният директор на ТЕЦ AES Гълъбово Оливие Маркет.

Според него договорът за изкупуване на електрическа енергия не е пречка за въвеждането на либерализиран енергиен пазар и европейският опит показва, че има много пазари, на които подобна формула работи успешно.

Съгласно споразумението между НЕК и централата цената за разполагаемост на ТЕЦ-а ще бъде намалена с 14 на сто веднага след като електрическата компания изплати всичките си задължения към AES. За целта Българският енергиен холдинг (БЕХ) търси заем.

Очаква се енергийният регулатор да одобри редакцията на договора и с другата американска централа, а след това да се произнесат и нейните кредитори.

/Снимка: ЕЙ И ЕС България/