Юнкер: Не искаме изхвърляне на Гърция от еврозоната и ЕС

Според моя опит опростените отговори и решения са погрешни, коментира председателят на ЕК

07.07.2015 | 11:09 Редактор: Мариета Иванова
Юнкер: Не искаме изхвърляне на Гърция от еврозоната и ЕС

Изхвърляне на Гърция от еврозоната и ЕС не е нещо, което искаме или бихме искали. Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава Dnes.bg, позовавайки се на БТА.

Той посочи, че не очаква на заседанието на държавните и правителствените ръководители и на финансовите министри от еврозоната тази вечер в Брюксел да бъде намерено решение.

 „Според моя опит опростените отговори и решения са погрешни. Няма лесни решения пред Европа, тя работи с компромиси, в тази посока ще продължи работата си и Комисията. Решението няма да бъде намерено незабавно. Ако днес постигнем решение, то ще бъде твърде опростено решение“, коментира Юнкер.

Той е убеден, че напускането на Гърция трябва да бъде избегнато и е против това.

„Някои в ЕС правят кампания за излизане на Гърция от еврозоната. ЕК ще работи за възобновяването на преговорите с Гърция. Какъв ЕС ще бъдем, ако спрем да говорим помежду си? Гръцката делегация допусна голяма грешка с напускането на неприключилите преговори. Време е отново да се съберем около преговорната маса“, посочи председателят на Европейската комисия.

Той допълни, че е необходимо възстановяване на реда. „Време е да престанем с нападките. Неприемливо е ЕК да бъде наричана "терорист" от гръцкото правителство, не заслужаваме това“, каза Юнкер.

Трябва да се направи възможното, в разумни срокове да бъде постигнато решение, заяви още председателят на ЕК. Той нарече гърците "велика нация", но добави, че не разбира за какво точно са гласували на референдума в неделя, тъй като са се произнесли по предложение на кредиторите с изтекла давност.
След последвал разгорещен дебат в пленарната зала Юнкер заяви, че е необходимо решение, съобразено с интересите на цялата еврозона. „Комисията има пълното желание за постигането на съгласие, но никоя демокрация не е по-ценна от някоя друга“, каза председателят на ЕК.

Не си мислете, че живеем в златна клетка и не познаваме живота на хората. Всяка седмица се срещам с гърци, не само политици, но и обикновени граждани. Безработица и бедност има навсякъде в Европа, има минимални заплати и пенсии, по-ниски от гръцките, по-нисък жизнен стандарт от техния. Правим всичко възможно да помогнем на гърците, но да не забравяме и останалите в ЕС. Да не забравяме Гърция, но да не забравяме и останалата част от Европа“, призова Юнкер.

Той се извини, че по време на дебата се е налагало постоянно да се занимава с телефона си. Юнкер съобщи, че постоянно разменя текстови съобщения с гръцкия премиер.