През 2016 най-търсени ще са IT специалистите

Едва 10 на сто от работодателите ще обучават служителите си, сочи проучване на Агенцията по заетостта

25.06.2015 | 15:30 Редактор: Мариета Иванова
През 2016 най-търсени ще са IT специалистите

Общо над 143 хиляди работни места ще бъдат разкрити от работодатели в следващите 12 месеца в различни сектори на икономиката. Това каза в отговор на въпрос на Investor.bg Елка Димитрова, директор на дирекция „Политики на пазара на труда“ към Министерството на труда и социалната политика. Изводът е от направено през май и юни национално представително проучване от Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите от работна сила.

Изследването е направено чрез допитване до работодатели от 2000 фирми и е базирано на статистиката за предприятията от НСИ.

Експертите от ведомството обаче уточниха, че това няма да са реално разкрити нови работни места на пазара на труда, защото междувременно ще бъдат закрити други в резултат на приключване на сезонната заетост. По думите  на Димитрова постоянно текат процеси по назначаване и освобождаване на служители поради различни фактори, но според очакванията  в следващите 12 месеца ще бъдат назначени около 25 хиляди души с висше образование, около 71 хиляди със средно с професионална квалификация, 29 хиляди – със средно общо образование и около 18 хиляди с основно и по-ниско образование.

Като цяло тенденциите за подобряване на заетостта и намаляване на безработицата са благоприятни, каза Димитрова. Според нея проблемът с мотивацията на кандидатите остава сериозен проблем.

Едва 13,3 на сто от работодателите предвиждат разкриване на нови работни места в следващата година, като от тях едва 6 % биха наели персонал без квалификация, установява проучването на Агенцията по заетостта.

Незначителен дял от работодателите - 5,7 на сто, наема персонал веднага след завършване на образованието.

Мениджърите пък установяват липсата на знания и умения у 60 на сто от назначените със средно образование и при 36 на сто от тези с висше образование.

Според проучването най-търсените професии от работодателите са за хора с висше образование за специалисти по информационни технологии. В следващите 12 месеца фирмите ще търсят около 4400 души с такава квалификация. Сред най-търсените висшисти ще бъдат и административните специалисти – ще има места за около 4090 души. Ще се търсят и около 3700 преподаватели по природни и технически науки.

Още по темата

Основно готвачи и шофьори ще се търсят сред хората със средно професионално образование. А без професионална квалификация ще се търсят хора за продавачи, работници в селското стопанство, добивната промишленост и строителството.

Изследването показва още, че работодателите предпочитат да търсят персонал най-вече чрез препоръки и лични контакти, както и чрез бюрата по труда и едва след това чрез сайтове в интернет и други източници.

Едва 10,3% от мениджърите заявяват готовност да обучават наетите от тях кадри, като половината от тях посочват, че става въпрос за вътрешнофирмени обучения. От министерството посочиха, че в новия програмен период ще се разчита на европейски средства, така че да се организират обучения както в по-големи фирми, така и в малките, за които е трудно сами да финансират обучения.