Парламентът реши да отмени банковата тайна за преференциални влогове за банки във фалит

Депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за кредитните институции

25.06.2015 | 15:59 Редактор: Мариета Иванова
Парламентът реши да отмени банковата тайна за преференциални влогове за банки във фалит

Без дебати народните представителите одобриха текстовете в Закона за кредитните институции, с които отпада банковата тайна за клиентите на банка в несъстоятелност с преференциални лихвени условия, предава Investor.bg.

След обнародването на промените ще бъде представен и докладът на временната парламентарна комисия, която разследваше случая с Корпоративна търговска банка (КТБ). Представянето на документа беше отложено заради включени в него данни, които представляват банкова тайна и нямаше как да бъдат огласени без законови промени.

Идеята банковата тайна да отпадне за клиенти на финансови институции в несъстоятелност дойде точно от временната комисия с председател Десислава Атанасова. Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и министърът на финансите ще могат да искат отпадането на банковата тайна, а синдиците на съответната финансова институция ще огласяват данните.

Предвижда се да се разкрива информация за влогове с преференциални лихви за физически и юридически лица, публични личности, които подават декларации в Сметната палата, и техните семейства, сметки на политически партии и т.н.
Ще се разкриват и кредитите без обезпечения, с по-малки обезпечения или с невнесени обезпечения.

Политическите коментари по темата, вижте във видеофайла.