Ръст на продажбите на марихуана в Колорадо

Коментар на Алех Стийл за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

23.06.2015 | 14:30 Редактор: Георги Стоянов
Ръст на продажбите на марихуана в Колорадо

Индустрията за производство на марихуана в Колорадо се разраства с впечатляващи темпове. Имаме последните данни и от тях научаваме, че продажбите на марихуана през април са нараснали с 90% на годишна база до почти 44 милиона долара. Докато продажбите нарастват, цените падат. Според проучване, с което разполагаме, в магазините за продажба на марихуана, средната цена за 3 грама и половина е паднала от 70 долара миналия юни до 30 долара днес. В същото време цената за 28 грама или една унция е паднала от 400 долара миналата година до 230 долара сега. Алекс Стийл се присъединява към мен. Алекс, марихуаната е подвластна на същите сили на търсене и предлагане, като суровините, които ти следиш всеки ден.

Още по темата

Алех Стийл: И именно за това тази история привлече вниманието ми. Защото тя изцяло е свързана с търсенето и предлагането.

Може да си мислите, че ако има повече търсене цените ще нараснат. Но в същото време и производство се разраства все повече и повече.

Всички искат да се включат в бизнеса – да произвеждат и да продават – да се възползват от тези впечатляващи продажби.

Да незабравяме и нарастващата конкуренция – виждаме, как компаниите купуват повече складови помещения – разширяват оранжериите за отглеждане на марихуана.

Също така местата, където може да пушите марихуана също са се променили.

Сега имаме Бъд&Брекфаст, вместо Бед&Брекфаст. Така че в тези заведения може да закусвате, имат happy hour.

Впечатлена съм, че може да видите това на улицата.

Алех Стийл: Защото това е напълно легитимна стока. Могат да ви направят масаж с масло от марихуана – това е един пример.

Също така има един специален планински курорт, където може да си донесете собствена марихуана или да си я купите.

Тези идеи обаче помагат за продажбите и това стимулира производството.

Другото нещо, което научих от доклада, с който разполагам, е че на 16 септември продажбите се очаква да нараснат още повече, защото от тогава са в сила данъчни облекчения при покупката на марихуана. За известно време няма да плащате тези 10% ДДС.

Алех Стийл: Да, не само това, но те всъщност гласуваха този данък да бъде понижен на 8% от 2017. Като цяло цената ще се понижи.

Защо се прави това?

Алех Стийл: То също ще помогне на продажбите. Това е опит да се свие черния пазар – бизнесът да излезе изцяло на светло.

Ако можете да си купите марихуана евтино и легално, няма да отидете другаде.

Има още едно интересно нещо в този доклад и това е, че освен че все повече хора купуват марихуана – това е вярно, знаем го - те всъщност харчат по-малко пари на щанда.

Те не харчат същото количество кеш.  Сега оставят средно по около 50 долара при посещение на магазин за марихуана срещу 100 долара преди. 

Сега обаче просто в магазините има повече хора. Това е страхотно, това е една съвсем реална история за търсене о предлагане.

Мислех си, че си говорим за трева. Хората могат да си помислят нещо.

Алех Стийл: Ти говориш за трева, аз не.