Борисов: За дни открихме заводи, които дават над 10 хил. работни места

Премиерът откри нова поточна линия на „Девня цимент" за 325 млн. лева

29.05.2015 | 16:56 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: За дни открихме заводи, които дават над 10 хил. работни места

„За няколко дни в България открихме заводи, в които ще работят над 10 хиляди души“, заяви днес в Девня министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на нова производствена линия на циментовия завод, цитиран от БТА и Investor.bg.

Той припомни инвестициите за милиони в заводи в Бургас и Стара Загора от последните дни.

Борисов коментира, че част от производството на циментовия завод се използва за изграждането на магистралите в страната. И изрази надежда, че догодина продуктът на предприятието ще се влага за "Хемус", чиято отсечка край шуменското село Белокопитово трябва да е готова до 15 юли.

„Догодина започваме автомагистрала „Хемус”, в която също ще бъде влаган цимент от този завод, както и за всички автомагистрали, които строим в момента”, посочи Борисов.

Изпълнителният директор на предприятието Серж Шмит каза, че реализираната инвестиция е за 325 милиона лева.

Капацитетът на новата линия е 2 милиона тона цимент и клинкер годишно.

Посланикът на Италия в България Марко Контичели посочи, че италианските инвестиции в нашата страна дават конкретни резултати.

„Заводът в Девня вече е един от най-големите в Европа, а технологиите допринасят за намаляване замърсяването на околната среда и увеличаване на производството“, каза дипломатът.

„В „Девня цимент" се откриват над 1000 работни места. Подобни инвестиции не само помагат за решаването на социалните проблеми в българските общини, но и за увеличаването на износа на страната“, каза още премиерът.

По думите му новата производствена линия е реализирана и заради подобряването на бюрократичните процедури и опростяването на изискванията към чуждестранните инвеститори.