Пети пореден месец бизнес климатът се подобрява

По-благоприятни нагласи има в строителството, търговията на дребно и услугите

28.05.2015 | 12:30 Редактор: Мариета Иванова
Пети пореден месец бизнес климатът се подобрява

Стопанската конюнктура в страната през май се подобрява с 3,1 пункта,  показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ), цитирана Investor.bg. Подобрението се случва за пети пореден месец, след покачването с 3,8 пункта през януари, 1,2 пункта през февруари и 0,9 пункта през март и 2,5 пункта през април, показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

Показателят за бизнес климата* през изтичащия месец отчита по-благоприятните мнения на стопанските ръководители в строителството (+2,5 пункта), търговията на дребно (+5,7 пункта) и услугите (+8,1% пункта), докато в промишлеността нагласите на практика се запазват.

В промишлеността анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-благоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

В строителство подобрението се дължи на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност запазва равнището си от предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични макар и по-резервирани в сравнение с април.

В търговията на дребно повишението е поради подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им за обема на продажбите през последните три месеца са също благоприятни, като и очакванията за следващите три месеца се подобряват.

При услугите има ръст, който се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. 

По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.