Гарантираните слотове спечелиха ирландците за офертата на IAG

Коментар на министъра на транспорта на Ирландия, Донахю

27.05.2015 | 15:25
Гарантираните слотове спечелиха ирландците за офертата на IAG

 

Ирландското правителство се съгласи да продаде 25% дял в Aer Lingus на IAG, с което позволи на собственика на British Airways и Iberia официално да предложи офертата си за 1,36 млрд евро за ирландската авиокомпания.

Офертата на International Airlines Group към Aer Lingus бе препоръчана от борда на ирланската авиокомпания през януари, но бе задържана, защото ирландското правителство поиска гаранции за работни места, трансатлантически полети и връзки до Лондон.

Сделката все още е под въпрос и очаква подкрепата на другия основен акционер на Aer Lingus, Ryanair, въпреки че някои анализатори очакват разрешението да бъде дадено.

Коментар на Паскал Донахю, министър на транспорта на Ирландия на предложението Aer Lingus да приеме офертата на IAG. Донахю разговаря с Джонатан Феро в студиото на Bloomberg в Лондон.

 

Паскал Донахю, министър на транспорта на Ирландия: Потърсихме начин да увеличим заетостта в Ирландия в бъдеще. Решенията ни за Aer Lingus са дългосрочни. Сигурен съм, че Ryanair ще вземат своите.

 

Още по темата

Доколкото става дума за хората в Ирландия - какво беше предложението

Паскал Донахю, министър на транспорта на Ирландия: Фактът, че осигурихме дългосрочни гаранции като слотове, 7-годишни гаранции, каквито нямаме в момента, безсрочната гаранция, която обезпечихме за ползването на слотовете и освен това плановете и целите на IAG към Aer Lingus за създаване на нови работни места, нови презокеански услуги и развитие на късите полети в Европа ни дадоха увереност, че това е най-добрата възможно среда за подкрепа на Aer Lingus в дългосрочен план.

 

Каква е ролята на Уили Уелш в тази сделка? Що се отнася до вас?

Паскал Донахю, министър на транспорта на Ирландия: Тук не става дума за личности, има много хора, които положиха изключителни усилия в последните месеци. Ние търсехме националния интерес в авиацията. Искахме Aer Lingus да осигури дългосрочна конкурентноспособност на страната. На това основание взехме решението и направихме оценка на офертата.

 

Последен въпрос - кога ще гласува парламентът и очаквате ли някакви политически проблеми оттук нататък?

Паскал Донахю, министър на транспорта на Ирландия: Очаквам дебат в парламента. След това най-късно до четвъртък ще има гласуване. Относно по-нататъшно развитие - политическо или друго - на темата, сигурно ще има. Това е индустрия, която се развива много бързо и тя отразява това, което се случва на политическата сцена. Но съм уверен, че ще имаме подкрепа на решението на правителството от силното мнозинство в парламента още тези дни.