Финансовата стабилност не е достатъчна за развитие на икономиката, посочват от БАН

Слабият икономически ръст у нас буди тревога сред експертите

25.05.2015 | 10:25 Редактор: Мариета Иванова
Финансовата стабилност не е достатъчна за развитие на икономиката, посочват от БАН

Слабият икономически растеж у нас буди тревога сред икономистите на БАН. Това става ясно от изказването на проф. проф. Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания към БАН. Пред БНР той коментира, че докато за някои развити страни по- слаб ръст на икономиката може да е „приличен и задоволителен“, за българската икономика това по-скоро буди опасения за „стагнираща икономика“.

„Имам предвид растеж в рамките между 1% и 2%. За 2015 година предвиждаме растеж около 1,4%. Това за България е крайно недостатъчно. За нас той изглежда като стагнираща икономика. Това е основната тревога, която може да произтече от анализите на тазгодишния доклад,“ коментира проф. Димитров.

В доклада на БАН се проследяват  макро- и микроикономическите показатели, външния, фискалния, банковия сектор, пазара на труда, състоянието на регионите и техните различия. Експертите отправят и препоръки за подходящи политики.

По думите на проф. Димитров финансовата стабилност не е единственото и достатъчно условие, за да се развива икономиката. Той посочи, че въпреки оптимистичните прогнози, които икономистите са давали в средносрочен период, те не са сбъдвали поради отсъствието на реални реформи.

За първи път тази година докладът освен на български, ще бъде публикуван и на английски. Нов момент е, че сега анализаторите от БАН поставят фокус върху оперативните програми, политиките и и икономическото развитие в следствие на тяхното използване, посочват от БНР.

Прогнозата на икономистите от БАН е за ръст от 1.4% на българската икономика през 2015.

В краткосрочен план се очаква нисък, но ускоряващ се растеж, който да достигне нива от 2,1% и 2,5% през 2016 и 2017 г.

Прогнозата се основава на очакванията за ускорен износ в еврозоната, на нарастване на вътрешното потребление и на приноса на еврофондовете. Очаква се инвестициите и износът да запазят темповете на растеж, а инфлацията да остане отрицателна.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 8 години
Специалистите от Института за икономически изследвания към БАН все още не осъзнават наличие на сгрешена парична система. Сигнализирай за неуместен коментар