Васко Начев: За година и половина се изгражда терминал за втечнен газ, но трябва политическа воля

България и Европа трябва да търсят опции за доставки на природен газ, коментира енергийният експерт

05.05.2015 | 21:13 Редактор: Мариета Иванова
Васко Начев: За година и половина се изгражда терминал за втечнен газ, но трябва политическа воля

Година и половина е необходима за изграждането на терминал за втечнен газ, но въпросът е дали има политическа воля за това, коментира в предаването Денят On Air енергийният експерт Васко Начев. Повод за коментара му стана призивът на заместник-председателя на ЕК с ресор енергетика Марош Шефчович държавите от Югоизточна Европа да се насочат към изграждането на подобни терминали. По думите на енергийния експерт Начев призивът е дори малко закъснял и допълни, че това е начинът, който дава възможност и право за доставки на газ. Той подчерта, че България и Европа като цяло трябва да търсят нови опции за доставки на газ. – „Едни такива опции въздействат върху крайната цена”, коментира Начев.

Енергийният експерт определи като много добър вариант изложеното пред Bulgaria On Air предложение на иранския посланик Н.Пр. Абдула Ноурузи  България да стане транзитна страна на ирански газ за Европа. По думите на иранския посланик идеята може да бъде реализирана с тристранно споразумение между Иран, Турция и България.

Енергийният експерт Васко Начев коментира още, че желанието и възможностите на Турция да бъде транзитна страна на природен газ са различни неща. – „Те нямат никакви газохранилища, дори да искат, те не биха могли да препродават газ, биха могли да бъдат добра транзитна дестинация”.

Начев подчерта още, че конкуренцията на газовите пазари е „жестока и тепърва ще навлиза в нова фаза”. По думите му Газпром трябва да се преориентират и посочи, че не би се учудил, „ако загубят от турския пазар”.