Томислав Дончев не вижда основания за увеличаване на цената на тока

Според него са необходими икономии

04.05.2015 | 12:56 Редактор: Мариета Иванова
Томислав Дончев не вижда основания за увеличаване на цената на тока

Няма основание за повишаване на цената на електричеството и на топлоенергията, коментира в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. За своето мнение той се позовава на състоянието на системата и на цените, пише Investor.bg.

 Цената на електроенергията е чувствителна тема за всички и не трябва да плашим хората с нея, коментира още вицепремиерът и допълни, че независимата Комисия за енергийно и водно регулиране ще определи имат ли основание енергийните компании да искат такова увеличение.

Дончев призна, че в Националната електрическа компания (НЕК) има натрупан дефицит от 3,5 млрд. лева, голяма част от който е породен от изкуственото задържане на цената на тока преди година. Този дефицит обаче може да бъде свит чрез ограничаване на разходите, а не толкова чрез повишаването на цената на тока, посочи той.

Припомняме, че в края на миналата седмица Комисията за енергийно и водно регулиране публикува ценовите заявления на лицензионните дружества за новия регулаторен период. Исканията са за повишение и на тока, и на парното и топлата вода. В същото време обаче новият председател на енергийния регулатор Иван Иванов дава заявки, че цената на тока няма да се повиши от 1 юли.

Според Дончев причината дружествата да искат увеличението на цените ще бъде мотивирана от състоянието на мрежата и необходимостта от инвестиции.

Вицепремиерът направи коментар и за промените в газовата карта на Европа и изтъкна необходимостта страната ни да се бори през територията й да минават колкото е възможно повече газопроводи. „Най-лошият сценарий би бил да изгубим ролята си на транзитираща страна“, допълни той. За него няма притеснения за сигурността на газовите доставки и основание за това е интерконекторната връзка с Гърция. Тя е първостепенен приоритет и се работи активно за нейната реализация, стана ясно от думите на Дончев.

Прехвърлянето на Агенцията по обществените поръчки от икономическото към финансовото министерство ще събере на едно място органите, които провеждат контрола върху провеждането на тези поръчки, смята вицепремиерът. Той обясни, че при провеждането на търговете Агенцията прави предварителен контрол – за избягването на грешки, а след това – Министерството на финансите прави последващ контрол, за да се прецени дали няма нарушения.

„Иска ми се контролът да е малко по-синхронен, дори концентриран в по-малко звена“, допълни той.

По отношение на дупките и ремонтите по пътищата Дончев коментира, че „пълненето на дупки е грешна икономическа логика“ и целта на правителството е да се работи за цялостен ремонт, а не просто да се „кърпят“ участъци. Това обаче изисква много пари, допълни още той.

„Държавата разполага с едни пари, които е събрала от данъците на хората, плюс тази част от парите, които идват от еврофондовете. Тоест ресурсът е краен“, обясни вицепремиерът и допълни, че се полагат „неимоверни усилия“, но тези разходи са в конкуренция с всички останали – за пенсии, образование и други социални разходи.