Променят Закона за защита на конкуренцията

БСП иска по-строг контрол над търговските вериги

30.04.2015 | 17:38 Редактор: Кремена Кръстева
Променят Закона за защита на конкуренцията

БСП успя да прокара на първо четене промени, които целят по-висока защита на българските производители. 

Левицата предлага ако Комисията за защита на конкуренцията установи, че търговска верига налага такси за услуги, които производителят не получава или пък ограничава фирмите да продават продуктите си на други места и на различни цени, тогава да бъде налагана санкция в размер до 10 процента от оборота на веригата за предходната година.

Още по темата

"Да не се ограничават, когато производители произвеждат собствена марка, но веригата е сложила е сложила своя , да не се ограничават българските производители да продават в други магазини отново със своята марка" - заяви Корнелия Нинова от БСП.

БСП категорично възразява и срещу практиката търговските вериги да забавят плащанията към местните филми като се позовават на българското законодателство, че това трябва да става в рамките на 60 дни.

Предложените от БСП промени на практика бяха приети от 42-то Народно събрание, но президентът Плевнелиев наложи вето на текстовете и поради края на 42-ия парламент възраженията на държавния глава не бяха разгледани от депутатите.

ГЕРБ направи свои предложения по закона.

"Санкцията от 10 процента от търговския оборот е огромен риск за българските предприятия.

Ако се запази в този вид, най-вероятно търговските вериги ще предпочетат да не продават български стоки, което ще ощети малките и средни предприятия." - коментира Делян Добрев от ГЕРБ.

Затова ГЕРБ предлага да се въведе санкция от 10 процента върху оборота на конкретната стока, за която е възникнал конкретен спор. 

ГЕРБ е склонен да обмисли и идеята на левицата българските фирми са да продават стоките си на по-ниска цена и на трети страни извън търговските вериги.

Има идея и за въвеждане на помирителна комисия преди да се стигне до налагане на глоби.

Още по темата

Реформаторският блок подкрепя промени в закона, но в коренно различна посока от тези на БСП.

Реформаторите предлагат да се предприемат мерки за изсветляване на икономиката и мерки срещу контрабандата на стоки.

Реформаторите са против увеличаване на правомощията на комисията за защита на конкуренцията, чието ръководство според тях трябва да подаде оставка.

Патриотичният фронт обаче е на мнение, че този регулатор трябва да получи повече власт.

Атака, ДПС и АБВ защитиха предложените промени от БСП за закона  за защита на конкуренцията.

И трите формации са убедени, че трябва да бъде защитен българския производител.

От изявленията на партиите стана ясно, че законът ще бъде променен, но какви точно изменения ще бъдат приети все още не е ясно.

 

Икономистът Георги Стоев от Industry Watch коментира по-късно на 30 април 2014 в Денят он ер промените като повод за свръхрегулация.

"Промените трябва да бъдат внимателно изследвани.

Най-малкото защото това ще бъде вероятно използвано като прецедент за свръхрегулиране и в други индустрии, което със сигурност означава загуби в българската икономика и за българските производители, в името на които се прави всичко това.

Моят съвет е към всички, които ще гласуват за него всъщност да попитат какви са ползите и какви са разходите, които налага това регулиране." - коментира експертът.

 

 

 

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма