Fitch: Действията на ЕЦБ ще бъдат решаващи, ако Гърция не плати на МВФ

Пропускането на плащане само по себе си няма да доведе до фалит на Гърция, а по скоро до понижение на кредитния рейтинг

25.04.2015 | 11:37 Редактор: Георги Стоянов
Fitch: Действията на ЕЦБ ще бъдат решаващи, ако Гърция не плати на МВФ

Пропускането на плащане само по себе си няма да доведе до фалит на страната, а по-скоро до понижение на кредитния рейтинг, смятат от агенцията

Действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъдат решаващи за последиците, които могат да възникнат, ако Гърция пропусне плащане към Международния валутен фонд (МВФ), смятат от рейтинговата агенция Fitch Ratings, цитирана от Ройтерс и Investor.bg.

Още по темата

„Все още смятаме, че постигането на сделка за предоставяне на финансиране за Гърция в последния момент е най-вероятната развръзка, но рискът от пропускане на плащане не може да бъде пренебрегнат“, гласи становище на компанията.

Тази седмица членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре каза, че, ако правителството на Гърция изпадне в неплатежоспособност, „за банките ще стане по-трудно набавянето на ликвидност“ заради ефекта върху правителствените облигации, използвани като обезпечение.

Освен това той каза, че ЕЦБ ще „продължи да увеличава ликвидността за гръцките банки, докато бъдат платежоспособни и разполагат с адекватно обезпечение“.

Към края на февруари гръцките банки разполагаха с оставащи обезпечителни буфери по линия на ELA за близо 50 млрд. евро, което се равнява на около 35% от депозитите на частния сектор в банковата система.

Допълнително ограничение на средствата по ELA най-вероятно ще подкопаят доверието сред вложителите, което потенциално може да увеличи отлива на депозити. Това пък несъмнено би довело до налагането на рестрикции в банковия сектор.

Но капиталовите ограничения представляват риск за връзките с международните кредитори и биха били негативен сигнал, който може допълнително да навреди на доверието сред домакинствата и инвеститорите.

Пропускане на плащане към МВФ може да увеличи натиска върху рейтинга от „ССС“ на гръцките банки заради потенциалното влияние върху доверието и оттам – върху финансирането и ликвидността, при наличието на продължителни и големи отливи на спестявания и/или при ограничаване на средствата по линия на ELA, смятат от Fitch.

ЕЦБ не позволява на гръцките банки да предоставят допълнително финансиране на правителството. Ето защо допълнително затягане на помощта чрез ELA ще се отрази на банките, а не на ликвидната позиция на държавата.

През април Гърция плати 450 млн. евро на МВФ. Тогава правителството накара местните власти да прехвърлят резервите си в търговските банки в Централната банка на Гърция, посочвайки като причина „изключително неотложни и непредвидени нужди“. На 12 май Гърция трябва да плати 750 млн. евро на МВФ, а през юни – още 1,5 млрд. евро.

От Fitch смятат, че пропускането на плащане само по себе си няма да доведе до фалит на Гърция, а по скоро до понижение на кредитния рейтинг.


1
0 rate up comment rate down comment 0
sem.valkov
преди 8 години
Аз съм на мнение, че ако Гърция не изплати някой падеж, то това ще изидгне бариера пред ново кредитиране и Гърция ще трябва насила да балансира бюджета си, защото никой не би дал пари на дадена страна, ако тя не гарантира, че ще му ги върне. Сигнализирай за неуместен коментар