Китайската централна банка намали изискването за банковите резерви за втори път за 2 месеца

Съобщение на PBOC от 19 април 2015

19.04.2015 | 19:17
Китайската централна банка намали изискването за банковите резерви за втори път за 2 месеца

Китайската централна банка намали изискването за размера на банковите резерви за втори път за два месеца, добавяйки повече ликвидност във втората по големина световна икономика в опит да подкрепи кредитирането и да се противопостави на забавения растеж.

Народната банка на Китай /PBOC/ намали съотношение на изискуемите резерви за всички банки със 100 базисни пункта до 18,5% в сила от 20 април 2015, съобщи банката на сайта си.

„Въпреки че растежът в първото тримесечие изпълни официалната цел от около 7% за 2015, забавянето на няколко области, включително индустриалното производство и ритейл продажбите предизвика тревога“, съобщава доклад, публикуван от официалната агенция Синхуа, отразяваща съобщението.

Новото съкращение, най-голямото еднократно намаление след глобалната криза от 2008 показва как централната банка увеличава усилията си да спре рязкото забавяне на икономиката.

„Размерът на съкращението е по-голям от очакваното“, каза Чен Кан, анализатор на Shenwan Hogyuan Securities, цитиран от Ройтерс.

„То ще освободи най-малко 1 трлн юана“.