Огнян Златев: До юни месец ще е ясно как ще бъдат оценявани проектите по Плана Юнкер

Финансирането ще е от Европейски фонд за стратегически инвестиции към Европейската инвестиционна банка

17.04.2015 | 20:57 Редактор: Мариета Иванова
Огнян Златев: До юни месец ще е ясно как ще бъдат оценявани проектите по Плана Юнкер

До юни месец ще стане ясно как ще бъдат оценявани проектите по Плана Юнкер, коментира в предаването Денят On Air Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България. Той поясни, че преди това следва да мине обсъждането и гласуването през свързаните комисии. Златев изтъкна думите на заместник-председателя  на Европейската комисия Юрки Катайнен, който промотира целите на Плана Юнкер на 16 април в България, че няма да има дискриминация на компаниите според тяхната големите или страна, където оперират.

„Ако проектът създава добавена стойност, работна ръка, ще бъде подкрепен”, коментира Златев, подчертавайки, че ще бъдат подкрепяни проекти на частни компании. Той посочи, че по-големи проекти могат да получат финансиране чрез публично-частно партньорство. Такива проекти по думите на Златев биха могли да бъдат газовите интерконектори в страната, но и подчерта, че българският бизнес е достатъчно иновативен, за да разработи подходящи за финансиране идеи.

Златев посочи, че финансирането на проектите ще се осъществява чрез Европейски фонд за стратегически инвестиции, „който ще се намира физически в Европейската инвестиционна банка”. Той подчерта,че проектопредложения за финансиране и сега могат да се изпращат към  Европейската инвестиционна банка.

Златев изтъкна, че големите работодателски организации биха могли да помогнат в изготвянето на проектите.

Той коментира и създаването на общ европейски цифров пазар, като посочи, че това е водещ приоритет за ЕС.

Изграждането му е шанс за преодоляване на административни пречки, създаване на работни места и свързване на икономики в най-отдалечени места.

Златев коментира, че при посещението на вицепрезидента на ЕК Андрус Ансип следващата седмица- на 20 април, се създава възможност да се задават изпреварващи въпроси по темата.