Защо американските ДЦК обикновено поскъпват през април

Между 2010 г. и 2015 г. американските държавни облигации неизменно поскъпваха през април

01.04.2015 | 16:44 Редактор: Велко Каменов
Защо американските ДЦК обикновено поскъпват през април

Американските държавни облигации са поскъпвали всеки април между 2010 г. и 2015 г. по данни на Bloomberg. Американските ДЦК често изненадват инвеститорите като поскъпват, когато всички очакват обратното, но изглежда тенденцията април да е силен за тях е устойчива през последните години.

Компилираният от Bloomberg индекс на американските държавни облигации се състои от различни американски ДЦК. Обратно на много от прогнозите, стойността му се покачва през 2015, което означава, че доходностите по облигациите намаляват. От началото на 2015 г. досега възвращаемостта на индекса е 1,8%, а ръстът, регистриран през първото тримесечие, беше пети пореден, което е най-дългият подобен период между 2010 г. и 2015 г. Стратезите прогнозираха точно обратното, че доходността ще се вдигне до 3% до края на годината.

Но защо американските облигации поскъпват всеки април за последните 5 години? Една от теориите е, че японските инвеститори започват да ги купуват.  Японската финансова година започва на 1 април. Кей Катайама е мениджър на високо ниво във фонда Daiwa SB Investments в Токио. Той е забелязал, че тенденцията е движена от по-високите доходности в САЩ в сравнение с тези в Япония. По думите му преди края на март или през първите седмици на април инвеститорите заемат нови позиции. Затова през първите седмици на април търсенето на американски облигации води до поскъпването им. 10-годишните американски ДЦК носят по около 1,5% повече в сравнение с японски облигации със същия матуритет, а през последните години дори този спред беше по-голям.

Дали този април ще е различно?

Марк Бартън, Bloomberg