Официалният PMI индекс за Китай през март надхвърли очакванията

Индексът на производствената активност достига 50,1 пункта

01.04.2015 | 13:56 Редактор: Велко Каменов
Официалният PMI индекс за Китай през март надхвърли очакванията

Официалният индекс на производствената активност в Китай премина границата от 50 пункта, която разделя свиването от експанзията и достигна 50,1 през март 2015 г. През януари и февруари стойността не индекса беше 49,8 и 49,9 съответно.

Въпреки че очакванията на анализаторите бяха по-песимистични, Том Орлик от Bloomberg подчертава, че положителната посока на движение на индекса се дължи по-скоро на сезонни фактори. През март Китайската нова година и ваканцията около нея са свършили, работниците се връщат на работа, а фабриките започват отново да увеличават производството. В сравнение с предишни години, ръстът в PMI индекса през март, регистриран сега, дори е слаб, заяви Орлик.

PMI индексът включва и данни за заетостта в Китай. За март те показват, че заетостта се свива в производствения сектор, както и извън него. Премиерът Ли Къциян завърши провелия се наскоро Национален народен конгрес, казвайки, че ще вземе мерки за повишаване на растежа, ако има признаци за увеличение в безработицата. Затова сега се очаква реакцията на китайското правителство. Том Орлик заяви, че очаква ново понижение на лихвите в страната през второто тримесечие на годината заедно със специално насочени мерки, целящи да стимулират сектора на недвижимото имущество.