Георги Ангелов: Нивата на невъзстановено ДДС в момента са най-ниски от 10 години насам

Дисциплинираната бюджетна политика и по-големите приходи-в основата на добрите резултати за първите месеци на годината

01.04.2015 | 21:03 Редактор: Мариета Иванова
Георги Ангелов: Нивата на невъзстановено ДДС в момента са най-ниски от 10 години насам

По-добрите резултати по изпълнение на бюджета за изминалите месеци от началото на годината спрямо 2014 могат да бъдат разчетени по дава начина, стана ясно от думите на икономиста Георги Ангелов за предаването Денят On Air. Той посочи, че единият знак е, че „икономиката въври към възстановяване, както европейската,

Още по темата

така и българската, дори с известно закъснение, но и „тя започва по-устойчиво да се възстановява”.

„Но от друга страна имаме по- дисциплинирана бюджетна политика, по-голям бюджетен контрол, за разлика от предните две години. И има повече приходи- през първите месеци от данъци и акцизи,” коментира още икономистът.

Той подчерта, че особено голямо е подобрението на постъпленията в хазната от ДДС „и то въпреки дефлацията”. Икономистът поясни, че това означава, че се облага много по-голяма продукция. „Очевидно имаме облагане на обороти, които преди не са били облагани,” коментира експертът.

Ангелов подчерта още, че в момента имаме най-ниските нива на невъзстановено ДДС от последните приблизително  10 години.

Той коментира и темата за отражението на намалението на цените на природния газ от април върху икономиката с думите, че „определено ще има ефект, тъй като България е нетен вносител на горива, особено на нефт и газ”.

По думите му с намалението на цените от енергийната фактура за над 2 млрд. евро, ще бъдат отписани около 700- 800 млн. евро, които ще останат в икономиката. По този начин, по думитему, фирмите ще станат по-конкурентни.  Облекчаването на домакинските бюджети, от друга страна, ще се отрази в положителна посока на потреблението, стана още ясно от коментара. Икономистът подчерта, че „през последните три месеца се вижда, че потреблението, не само в Европа, но и нас регистрира устойчив растеж”.