Дилма Русеф: Ще разчитаме на плаващ валутен курс

Президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви, че страната няма да се намесва на пазара въпреки поевтиняването на реала

01.04.2015 | 16:30 Редактор: Велко Каменов

Бразилия ще остави валутния курс на реала плаващ и няма да се намесва на пазара, обеща бразилският президент Дилма Русеф пред Bloomberg. Русеф поясни, че в момента страната установява политика на плаващ валутен курс и ще разчита на нея въпреки поевтиняването на реала.

В края на март 2015 г. Бразилската централна банка намали подкрепата си за реала, като сложи край на суаповата програма, която подкрепяше бразилската валута. Въведената през 2013 г. програма за защита на стойността на реала не доведе до сериозен успех, след като бразилската валута поевтиня с 25% през 2014 г. Ситуацията не се промени и през първите 3 месеца на 2015, когато реалът загуби нови 17% от стойността си.

Русеф заяви, че правителството на Бразилия ще направи „всичко възможно”, за да постигне бюджетните си цели за годината. Бюджетният дефицит на Бразилия за февруари 2015 г. достигна 18 милиарда долара, надвишавайки двукратно очакванията на икономистите.

Коментарите на Русеф показват подкрепата ѝ за икономическата идеология, проповядвана от финансовия министър на Бразилия Жоаким Леви.