Fitch свали рейтинга на Гърция до ССС

Гърция даде на ЕС и МВФ нов списък с реформи

28.03.2015 | 07:54
Fitch свали рейтинга на Гърция до ССС

Агенция Fitch свали рейтинга на Гърция от В до ССС.

Fitch оцени затворения достъп на страната до капиталовите пазари и несигурността около датата на предоставяне на финансова помощ на страната.

Подобно на Moody’s и Standard & Poor’s Fitch също бе повишила рейгинга на Гърция след признаците за съживяване на икономиката след 6 години рецесия.

Но влоши прогнозата след идването на власт на Сириза през януари с програма, насочена срещу икономиите, което обтегна отношенията на Гърция с кредиторите й – ЕС и МВФ.

Гърция предаде в петък, 27 март на кредиторите си от Брюкселската група подробен списък на реформите, който трябва да осигури малък бюджетен излишък през 2015 с надежда да деблокира нов транш финансова помощ, съобщиха представители на гръцкото правителство.

Fitch намали прогнозата си за ръст на икономиката на Гърция до 0,5% през 2015 от 1,5% през януари, посочвайки ликвидната криза, пред която са изправени фирмите поради нарастващото закъснение на правителството в разплащанията си с доставчици.

 

Новият гръцки списък с реформи

Гърция изпрати на кредиторите дългоочаквания списък с реформи с обещанието да осигури малък бюджетен дефицит през 2015 и надежда, че той ще осигури така нужните средства, съобщиха правителствени  представители, цитирани от РОйтерс.

Кредиторите от ЕС и МВФ, неформално наричани Брюкселската група, трябваше да започнат да обсъждат на 27 март мерките, въпреки че според Атина проучването им ще започне едва на 28 март, в събота.

Атина не посочи дали в списъка са включени по-широкообхватни програми от предишния списък със седем реформи в редица области от данъчни измами до реформи в публичния сектор, който не впечатли кредиторите.

Новият списък включва мерки за увеличаване на държавните приходи с 3 млрд евро през 2015, но без „допълнителни рецесионни мерки“ като намаляване на заплатите или пенсиите, съобщи неназован правителствен източник.