Ивайло Калфин: Ако Русия ще доставя газ през Турция, да се преразгледат договорите

Вицепремиерът е поставил за обсъждане темата по време на посещението си в Москва

06.03.2015 | 21:36 Редактор: Мариета Иванова
Ивайло Калфин: Ако Русия ще доставя газ през Турция, да се преразгледат договорите

Въпросът за доставките  на газ чрез проекта „Набуко Уест” е бил поставен от вицепремиера Ивайло Калфин по време на посещението му в Москва преди ден. Темата е била обсъдена в контекста на решението на Русия да доставя газ през Турция и на възможността за преразглеждане на сключените договори. Това стана ясно от коментара на Калфин за предаването Деня On Air  с водещ Веселин Дремджиев.

“Aз поставих въпроса и то в същия контекст- ако решението на Русия е да доставя газ пред Турция, то да се преразгледат договорите. И на второ място казах, че Европа има готов изчислен, разработен проект. Така, че ако подобни доставки бъдат осигурени, то най-добрия път за това е „Набуко Уест”,” коментира Калфин.
Той подчерта, че в  Москва доминира убеждението, че Европейската комисия третира несправедливо отделни проекти.  

Калфин подчерта отново, че в момента няма алтернатива на руския газ, който влиза през Украйна за Европа. В тази връзка той уточни, че „в момента Европа внася 40%  от необходимия газ от Русия, като за страни от Източна Европа този процент достига до 80%”. – „Към момента няма изградена алтернатива, но не означава, че не може да бъде изградена,’ коментира още Калфин и допълни, че в тази връзка могат да бъдат преразгледани и сключените договори с руската страна.

Вицепремиерът коментира и изказването на лидера в оставка на АБВ Георги Първанов, изразено по време на Националния съвет на партията, а именно, че споразумението с ГЕРБ за управлението е замразено. По думите на Клафин няма формално решение за замразяване, спиране на споразумението.

„Това, което Първанов каза е, че то не се спазва”, коментира Калфин. Той допълни, че основните критики са свързани с това, че доста важни решения се взимат в противовес на записаното в споразумението, а именно-да се случват след предварителна консултация, обсъждане и т.н.