Либия обяви форс мажор в 11 петролни полета

05.03.2015 | 06:00
Либия обяви форс мажор в 11 петролни полета

Либия обяви форс мажор в 11 петролни полета

Либийската национална петролна компания /NOC/ обяви на 5 март 2015 форс мажорни обстоятелства в 11 петролни полета в централната част на страната, след усилването на нападенията срещу петролни кладенци в региона, съобщава АФП.

Състоянието на форс мажор, предизвикано от извънредни обстоятелства, позволява отмяна на отговорността на NOC в случай на неспазване на договорите за доставка на петрол.

В съобщение на сайта на National Oil Co. се казва, че компанията вече няма да е в състояние да осигурява безопасността в 11 полета и обявява форс мажор в тях, мярка, гарантираща правната защита от искове срещу бъдещи смущения, съобщава WSJ.

В последните седмици петролната индустрия на северноафриканската страна – някога кръвта на нейната икономика – бе бори за оцеляване във въоръжения конфликт. Либия произвежда около 500 000 барела на ден суров петрол, три пъти по-малко от пиковия период.

Петролното поле Дахра, на около 500 км ЮИ от Триполи бе атакувано на 4 март вечерта, часове след като други две петролни съоръжения бяха обект на нападения на бунтовници.

Полк. Хаким Мазааб, командир на петролната охрана в района каза, че неговите хора са възстановили контрола на полето в края на деня на 4 март.

Мабрук и Бахи, две от петролните полета в Централна Либия, които бяха обект на атаки през февруари, са били отново щурмувани от неизвестни въоръжени лица на 3 и 4 март.

Мабрук произвеждаше някога по 30-40 хиляди барела дневно и беше експлоатирано от либийски джойнт венчър на френската Total. Окупирано бе отново на 4 март от военни формирования, които претендират, че представляват Ислямска държава и убиха девет охранители там през февруари.

Бахи и Дахра са експлоатирани от американските петролни компании Marathon Oil Corp и ConocoPhillips.