Николай Василев: Дългосрочната бюджетна политика е разочароваща

Когато дълго време сме свикнали да живеем на дефицити, като че ли ни се струва трудно да бъдем нормални, коментира бившия икономически министър

26.02.2015 | 09:35 Редактор: Мариета Иванова
Николай Василев: Дългосрочната бюджетна политика е разочароваща

Като гражданин и икономист съм разочарован от дългосрочната бюджетна политика, според която вече седма година подред ние сме в големи дефицити, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият икономически министър и настоящ изпълнителен директор на „Експат Капитал“. Той подчерта, че правилната политика, според него е не на дефицити, а на излишъци.

„Когато дълго време сме свикнали да живеем само на дефицити и гледаме как и другите държави са изпаднали в същата болест и пристрастяване, на нас като че ли ни се струва трудно да бъдем нормални. Ако човек е дълго време болен някак си е забравил, че може да бъде здрав. Но спомням си един много дълъг период от 11- 12 години, когато България нямаше дефицити, а живееше или на балансирани бюджети, или на излишъци,“ заяви Василев.

На коментара на водещата Йоанна Николова, че бюджетните излишъци са били по времето на икономически растеж за разлика от последните години на криза и последвала рецесия, бившият икономически министър коментира, че „България не само имаше излишъци, защото имаше икономически растеж, а една от причините, защо  имаше толкова голям растеж е защото имаше добра макроикономическа и друга политика. Имаше държави, които и в най-добрите години на световната икономика, също имаха огромни излишъци и точно те катастрофираха. А България беше една от малкото щастливи държави, която влезе в световната криза с много нисък дълг. И точно заради това, макар че си утрояваме дълга за 8 години, което е грозно и неправилно, според мен, ние всъщност няма да фалираме. Защото стартирахме здрави,“ заяви още Василев.

Бившият икономически министър подчерта, че е въпрос на манталитет у управляващите, а не математически или икономически каква политика ще предпочитат- дали на дефицити или на излишъци. В тази връзка той допълни, че България вече шеста година не бележи ръст, нито пък в страната се реализират реформи.

Вижте цялото интервю от видео файла.