Калфин не вижда аналогия между частните пенсионни фондове и КТБ

Трябва да има повече информация и да се даде право на избор, тъй като много хора очакват по-висока пенсия от фондовете, коментира социалният министър

30.01.2015 | 12:13 Редактор: Мариета Иванова
Калфин не вижда аналогия между частните пенсионни фондове и КТБ

Социалният министър Ивайло Калфин не вижда аналогия между частните пенсионни фондове и източването на КТБ.

Не мисля, че може да се говори за случки, подобни на КТБ, с пенсионните фондове, коментира той в кулоарите на Народното събрание, предава думите му БТА.

„По какъвто и начин да изчислявате доходността  - дали ще сравнявате банков депозит или инвестиция в пенсионен фонд, ако сложите инфлацията, тя не е особено голяма“, обясни той.  Това не обезсмисляло частните пенсионни фондове и капиталовите схеми, които са един от възможните начини за инвестиция на средства за пенсии. 

Калфин обаче смята, че заради очакванията на много хора за по-висока пенсия от фондовете трябва да има повече информация и да се даде правото на избор.

Темата за пенсионните фондове ще бъде централна на насрочената за 2 февруари среща между социалните партньори, представителите на парламентарните групи и изпълнителната власт. Ще бъдат поканени и представители на Асоциацията на пенсионните дружества, за да изложат аргументите и становището си.