Земеделските производители готови да направят регистър със съдовете на горива

Контролът трябва да е върху производителите и складовете на горива, коментира Румен Христов, председател на Земеделската комисия в НС

29.01.2015 | 21:57 Редактор: Мариета Иванова
Земеделските производители готови да направят регистър със съдовете на горива

Земеделските производители са готови да направят регистър със съдовете на горива, коментира в предаването Денят On Air председателят на земеделската комисия Румен Христов. Поводът за коментара му са обнародваните в края на 2014 промени в Закона за ДДС, отнасящи се до отчетността на зарежданията на горива в рамките на деня. 

На 23 януари финансовото министерство разпространи мотивите си за наложените промени, посочвайки че държавната хазна търпи загуби в рамките на 1.1-1.2 млрд. лева годишно от укрити данъци при продажбата на горива. Сред най-рисковите сектори е този на „Селското стопанство”, на което се падат над 48% от укритото дизелово гориво, посочиха от МФ.

Христов коментира, че от Земеделската комисия в НС изразяват несъгласие с мотивите на финансовото министерство и подчерта, че действащата в момента практика е  „когато един доставчик достави гориво до земеделски производител, трябва да пусне електронна фактура до НАП”. Електронна фактура се подава и от земеделския производител, а „плащанията са задължени да се правят само по банков път”, като по този начин се  отчита ДДС и акциз на продаденото гориво.  

Според Христов „проблемът е в контрола на складовете на горива” и на производителите.

„Вероятно има контрабанда, вероятно някои от производителите злоупотребяват, но това не са всички. Но не мисля, че трябва да се натоварват всички производители,” коментира той.

По думите му, за да се снабдят с необходимото оборудване за отчетност на зарежданията с гориво земеделските производители трябва да направят разход от около   25 хиляди лева.