Словакия предлага газов проект с участието на България

Изненада е, че България не търси алтернативни проекти, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев

29.01.2015 | 21:29 Редактор: Мариета Иванова
Словакия предлага газов проект с участието на България

Нов газов проект с участието на България, предложи операторът на словашката газопреносна система Eustream, предаде Reuters. Проектът има за цел да подсигури доставките на синьо гориво, включително за България и Сърбия, в случай, че Русия спре кранчето на Украйна.

Предложението на словашкия оператор е горивото да бъде доставяно от европейски газови хранилища през съществуващата газопреносна мрежа към Украйна и оттам в Румъния към България.

В коментар пред Reuters председателят на Eustream Томаш Маречек е заявил, че очаква в рамките на две седмици да бъде подписан меморандум за разбирателство с българската и румънската страна.

Осъществяването на проекта ще струва между 750 милиона евро до 1.2 млрд. евро в зависимост от окончателния маршрут на трасето. Проектът е да бъде изградена газопреносна мрежа с дължина 570 км и капацитет до 20 млрд. кубически метра газ.  

В предаването Денят On Air енергийният експерт Христо Казанджиев коментира, че към момента идеята на словашката  газова компания е да се ползват съществуващите връзки.

Той посочи, че е изненадан от това, че „една страна от Централна Европа проявява интерес за доставка на природен газ към Източна Европа, докато нашата страна не проявява никаква инициатива за доставка.”По думите му това се дължи на „стремежа на българската олигархия да държи енергийния пазара затворен”. В този смисъл по думите му се бави изграждането на газовите връзки и на други енергийни проекти.

По думите му един от основните въпроси, който следва да се зададе във връзка със предложението на Eustream е на каква цена ще се доставя този газ.