Йордан Йорданов: Трябва да започнем да строим нови ядрени мощности

От новата енергийна стратегия трябва да стане ясно кое е най-изгодно за страната, коментира експертът

28.01.2015 | 21:08 Редактор: Мариета Иванова
Йордан Йорданов: Трябва да  започнем да строим нови ядрени мощности

Трябва да започнем да строим нови ядрени мощности, коментира в предаването Денят On Air енергийният експерт и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй” Йордан Йорданов. Той коментира още, че трябва да се мисли за нови заместващи реактори на V и VI блок и до изтичането на срока на експлоатацията им да има изградени нови мощности, които да ги заменят.

Той уточни, че ако ще се строят VII и VIII блок в АЕЦ „Козлодуй” става въпрос за руски реактори. Когато се говори за „Уестингхаус”, става дума за „нова площадка, близо до Козлодуй, но за нова площадка”, коментира Йорданов. Той подчерта, че от новата енергийна стратегия трябва да стане ясно кое е по-изгодно- идеологически, политически и икономически.

Той подчерта, че посланията от САЩ са по две линии. Едното е свързано с търсенето на инвеститори за изграждането на новите мощности, а второто е „да не се подписват дългосрочни договори, за да не се повтори случаят с ТЕЦ „Марица” 1 и 3”.

Йорданов подчерта, че инвестициите в изграждането на новите ядрени мощности не е нужно да бъдат давани наведнъж.   

„От САЩ- трябва да дойде сигнал, че са готови да дадат част от инвестицията. Другият сигнал е от наша страната. Трябва да знаем, че ние строим с кредити, а една атомна централа се изкупува за средно 20 години”, коментира още енергийният експерт.

Той подчерта още, че за да има ясно определяне на цените на елекроенергията, трябва да заработи енергийната борса.