Обама се срещна с Нарендра Моди в Ню Делхи

Търговският стокообмен между САЩ и Индия възлиза на 93 милиарда долара

25.01.2015 | 12:41 Редактор: Георги Стоянов
Обама се срещна с Нарендра Моди в Ню Делхи

Днес американският президент Барак Обама пристигна в Ню Делхи с очаквания да заздрави връзките си с индийския премиер Нарендра Моди, както и да положи основните на по-широко сътрудничество в усилията овладяване на глобалното затопляне, сигурността и търговията, съобщава Bloomberg.

При своята втора визита като президент в третата по големина азиатска икономика, Обама ще се опита развие отношенията си с индийския лидер, след като Нарендра Моди посети Съединените щати през септември.

Във вторник Обама отмени пътуването си до Тадж махал, най-известната туристическа забележителност в Индия, за да посети Саудитска Арабия.

Обама се е обадил на новия саудитски монарх Крал Салман от Еър Форс 1, докато е пътувал за Индия, за да изрази съболезнованията си за смъртта на Крал Абдула.

Очаква се Обама и Моди да постигнат съгласие по правен спор, който се оказа пречка за доставките на американски ядрени технологии за Индия.

Американските компании спряха изграждането на ядрени реактори в Индия, след като през 2010 законодателни промени направиха възможно доставчиците на ядрено оборудване да бъдат съдени в случай на инцидент.

Търговският стокообмен между САЩ и Индия възлиза на 93 милиарда долара и включва търговия с скъпоценни камъни, авиационна техника и лекарства.