Goldman Sachs: Намираме се в състояние на валутна война

Коментар на Гари Кох, главен оперативен директор на Goldman Sachs от Давос

22.01.2015 | 18:16 Редактор: Георги Стоянов
Goldman Sachs: Намираме се в състояние на валутна война

Гари, това, което наблюдаваме нови валутни войни ли са? Или те просто никога не са приключвали?

Гари Кох: Да, мисля, че се намираме в състояние на валутна война.

И винаги сме били?

Гари Кох: Не знам, дали винаги сме водили такава, но…

През последните 5 години?

Гари Кох: Не знам, дали става въпрос за 5 години, но напоследък, когато Абе се намеси в Япония и предприе целенасочено обезценяване на йената, това определено постави европейците в позиция, при която, заради курса евро - йена, когато сравняват способността си да изнасят, спрямо способността на японците да изнасят, виждат, че натискът върху еврото е огромен.

И мисля, че ако се вгледате във валутната двойката, еврото трябва да девалвира в определен момент.

Сега виждате, че еврото се обезценява, а йената запазва стойността си. Интересно е, какво ще направят японците в този момент.

Казах го и преди. Имаме Съединените щати, които просто седят и наблюдават.

И доларът е единствената валута, която поскъпва, защото всички останали се опитват да девалвират валутите си.

Слава Богу швейцарците решиха да се присъединят към тези, чиито валути поскъпват. Така че сме щастливи, че те са от тази страна на люлката.

Но наистина изглежда, че живеем в една обща глобална икономика, аз споделям това мнение, и преобладаващото виждане е, че един от най-лесните начини да стимулирате икономическия растеж, е да имате евтина валута, така че да изнасяте и евентуално да развиете туризма си. В това има смисъл.

 

Ана Ботен, председател на Banco Santander: Валутните войни. Имам предвид евро – доларът - сигурна съм, че някой от панела може да ми помогне с това, но паритетът на покупателната способност, когато говорим за евро - долар е около 1,15 – 1,16, така че всъщност се намираме на коректното макроикономическо ниво.

Така че проблемът не е в това, къде се намираме днес. Проблемът е в това, къде сме били през последните няколко години заради програмата за вливане на ликвидност в САЩ и на практика затягането на монетарната политика в Европа.

Както казах преди, не само защото вливането на ликвидност не се случи, но и защото кредитирането беше ограничено съвсем умишлено, защото дълговите нива в Европа трябваше да бъдат понижени.

Валутите обикновено не се задържат на теоретичните нива, на които трябва да са. Така че нещата могат да се променят.

Но точно сега, вероятно се намираме на правилното място. Така че мисля, че това е важен факт, който трябва да имаме предвид. Бихте ли се съгласили, че тази оценка е коректна?

 

Кристин Лагард, директор на Международния валутен фонд: Бих се съгласила, че ако изключим Япония, преди 2 години наистина имаше решителни стъпки в много отношения, които имаха определено влияние върху валутите.

Но не съм сигурна, че именно йената беше целта на трите стрели на абеномиката.

Но ако оставим настрана Япония, да, бих се съгласила, че тези политики имат връзка с ключовите характеристики на съответните икономики и ако погледнете на растежа и потенциала за растеж той е следствие от това.