Искрен Пенчев: Няма прогрес без защита на правата на собственост

Ако през 2015 бъде постигната политическа стабилност и се осъществят реформи, ще се даде добър сигнал на инвеститорите, коментира икономистът

29.12.2014 | 11:12 Редактор: Мариета Иванова
Искрен Пенчев:  Няма прогрес без защита на правата на собственост

Ако законодателят не защитава правата на собственост, няма как да се постигне прогрес, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Искрен Пенчев. Той направи коментара в отговор на въпрос на водещата Йоанна Николова кои са ключовите реформи, от които ще зависи прогресът в икономиката у нас.

„На първо място стои това прословуто усещане за липса на справедливост, а то идва основно от невъзможността, неефективността, неспособността на правораздавателната система да гарантира правата върху собствеността. Това е една от малко теми в икономическата наука, където има консенсус,“ заяви Пенчев.

Той изрази надежда през 2015 да бъде постигната политическа стабилност и с осъществяването на планираните реформи да бъде изпратен положителен сигнал към чуждестранните инвеститори.

По отношение на отминаващата 2014 година икономистът коментира, че не се е отличавала съществено от 2013.  Сред изключенията той посочи, че „в края на 2013 и началото на 2014 видяхме едно съживяване на капиталовия пазар, което обаче беше последвано от спад на основните фондови индекси, заради случая с Корпоративна търговска банка“, коментира Пенчев.

„От гледна точка на макро показателите прави впечатление това, че бруто образуването на основен капитал, т.е. инвестициите и заетите в икономиката, растат по -бързо, отколкото БВП. Това означава, от  една страна, че в България екстензивните фактори остават водещи. От друга страна, можем да кажем, че има някои сигнали, че през последните 2-3 години, производителността на труда и ефективността на инвестициите, или с други думи технологичният прогрес в страната ни, като че ли бележи тенденция на застой. Или поне на пръв поглед до такива изводи водят последните данни“, коментира Пенчев.

Вижте цялото интервю от видео файла.