Очаква се ръст в икономиката през 2015г, показва проучване на БСК

Политическата нестабилност се е отразила най-негативно върху фирмите и бизнеса през тази година

22.12.2014 | 13:56 Редактор: Ирина Георгиева

БСК проведе традиционната си анкета в края на годината. От Камарата представиха данни за бизнес климата у нас през 2014г. през погледа на компаниите. 9 на сто от анкетираните смятат, че бизнес климатът се е подобрил през 2014г. спрямо 2013г., докато 35% са на мнение, че се е влошил. Повече от половината анкетирани обаче не са забелязали промяна в бизнес климата през 2014г.

Почти на равно са фирмите, които са съобщили, състоянието на фирмата си - 26% смятат, че положението на фирмата им се е подобрило, докато 1/4 са на обратното мнение - състоянието на компанията им се е влошило.

Над половината от анкетираните смятат, че има ръст при корупцията и сивата икономика. Корупцията най-често се проявява при обществените поръчки, съдебната система, МВР/ КАТ и Здравеопазването, показват данните.

Още по темата

Запитаните оценяват най-отрицателно дейността на съдебната власт през 2014г. - 94 на сто от тях смятат, че тя е неефективна. 

Природните бедствия, санкциите срещу Русия и кризата с КТБ са оказали негативни последици върху дейността на почти 70% от анкетираните.

Проучването е проведено сред 457 мениджъри и собственици на компании в периода 1-15 декември 2014 година.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма