Максималният осигурителен праг все пак ще е 2600 лева

Само 30 минути преживя решението на ГЕРБ максималният осигурителен праг да бъде замразен на 2400 лв.

19.12.2014 | 16:50 Редактор: Мариета Иванова
Максималният осигурителен праг все пак ще е 2600 лева

Само половин час, след като парламентът реши да не вдига максималния осигурителен праг над 2400 лв., депутатите се отказаха от решението си. В бюджета за Държавното обществено осигуряване последно той се вдига до  2600 лева, пише Investor.bg.

Скандалът в парламента беше предизвикан от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който направи предложението за замразяването на прага устно, а председателстващият заседанието Димитър Главчев от ГЕРБ го подложи на гласуване и то беше прието.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обаче обяви, че това предложение по същество не е редакционна поправка и е било недопустимо да се гласува. Това наложи да се подложи на гласуване отмяната на вече приетото предложение и така депутатите се отказаха от него.

Очаквано опозицията разкритикува поведението на Цачева, а БСП заплаши, че ще сезира Конституционния съд, защото няма такава процедура в правилника за дейността на Народното събрание.

"Гафът е направен! Отивайте да смятате нови числа!“, обърна се левият депутат Мая Манолова от БСП към мнозинството.

Добрев пък обясни, че е говорил с финансовия министър Владислав Горанов, който подкрепя виждането, че максималният осигурителен праг за догодина не трябва да се вдига от 2400 на 2600 лева. Той призна, че не е имал време по-рано да внесе предложението си писмено и заради това го е направил днес в пленарна зала.

По думите на Добрев Горанов го е уверил, че при замразяването на максималния осигурителен праг няма да наложи да се преправя нито централния бюджет, нито този на ДОО или на НЗОК.

Той, както и председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, защитиха тезата, че не се налага скок на максималния осигурителен праг с мотива, че не е редно да се натоварват допълнително хора с по-високи доходи.

Според Добрев става дума за около 100 000 души, които са предимно лекари, IT специалисти.

"Хора, които губим всяка година, защото заминават за чужбина“, обясни Менда Стоянова.

Според нея това са все млади специалисти, от които страната има нужда.