Георги Миков: Ситуацията в НЕК е резултат най-вече на решения на регулаторната комисия

Разходите, които НЕК прави за закупуване на енергия, не се покриват от приходите при продажбата на регулирана цена, коментира експертът

19.12.2014 | 12:12 Редактор: Мариета Иванова
Георги Миков: Ситуацията в НЕК е резултат най-вече на решения на регулаторната комисия

Дисбалансът между функцията на НЕК като обществен доставчик се дължи най-вече на решенията, взети от регулаторната комисия в компанията, а именно - за намаляване на цени при нарастващ дефицит, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air енергийният експерт и бивш директор на НЕК Георги Миков. Той уточни, че „разходите, които НЕК прави за закупуване на енергия, не се покриват от приходите при продажбата от НЕК по регулирана цена“.

 „Големите отговорности се носят от Регулаторната комисия в НЕК,“ коментира Миков. Той посочи, че  не е очаквал НЕК да отчете толкова големи задължения и загуби. В тази връзка той посочи, че има информация, че 1.2 млрд. са текущите задължения към производителя на електороенергия и 2.3 млрд са други задължения и допълни, че „може би се има предвид – кредити към банки за покриване на инвестиционни проекти“.
„Да, но част от тези кредити, би трябвало да минат към Електроенергийния системен оператор. Не беше много ясно как се прехвърлиха активите към ЕСО. Цялата преносна мрежа на България излезе от НЕК през тази година в изпълнение на регулаторните директиви за независимост на операторите на мрежи и премина в ЕСО като последна стъпка от това отделяне от вертикално интегрираното предприятие НЕК“, коментира Миков.

Той посочи, че заедно с тези активи би трябвало да бъдат прехвърлени и ангажиментите на НЕК по плащания, свързани с мрежите. Експертът обаче уточни, че тези задължения не формират чак толкова голям дял от дължимите суми. Той подчерта, че най-големият дял е свързан с покриване на задължения по АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“ и уточни, че тези разходи не влизат в цената на електроенергията, но трябва ад се плащат от НЕК от възвращаемостта, която НЕК реализира.