Юнкер: ЕС няма бюджетни възможности да подкрепи Украйна

Ще обсъждаме финансовата и икономическа подкрепа за страната, но сме достигнали предела на бюджетните разходи, заяви председателят на ЕК

18.12.2014 | 17:43 Редактор: Мариета Иванова
Юнкер: ЕС няма бюджетни възможности да подкрепи Украйна

На Европейския съюз не са му останали бюджетни възможности за подкрепа на Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан Клод- Юнкер при пристигането си на среща на върна на държавните и правителствени ръководителите на 28-те страни от ЕС, предава ТАСС.

„Ще обсъждаме финансовата и икономическа подкрепа за Украйна, но сме достигнали предела на бюджетните разходи,“ отбеляза той.

Премиерът на Финландия Александър Стуб изрази мнение, че ЕС не взема решение за оказване на допълнителна финансова помощ на Украйна, тъй като страната още не е провела необходимите структурни реформи.

„Сега, когато минаха изборите, мисля, че е в интерес на Украйна да завърши провеждането на структурните реформи, защото в противен случай на този етап няма да бъде оказвана помощ,“ коментира премиерът и добави: -  „Тук не провеждаме конференция на донори“.

На един по-ранен етап Киев поиска от Брюксел трета програма за макрофинансова помощ в размер на 2 млрд. евро.

При посещението на украинския премиер Арсений Яценюк  на 15 декември в Брюксел еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан е подчертал, че ЕС има готовност да подкрепи Украйна, но само срещу „конкретни резултати от реформи“.