Антон Андонов: Основните купувачи на земеделска земя са производителите

2014 премина без резки движения в секторите на имотния пазар, коментира експертът

18.12.2014 | 12:07 Редактор: Мариета Иванова
Антон Андонов: Основните купувачи на земеделска земя са производителите

В момента на пазара на земеделска земя основните купувачи са земеделските производители, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air експертът в областта Антон Андонов. Той посочи, че това важи и за по-големите купувачи на земя на едро.

“От друга страна, големите играчи на пазара- някои от тях са регистрирани на капиталовата борса, други са с много сериозни капиталови позиции и нямат краткосрочни намерения и цели“, коментира Андонов.

Той не отрече да има спекулативен елемент на пазара и уточни, че се дължи на по-дребни посредници и прекупвачи, които спекулират в рамките на няколко стотин декара, които по думите му „не могат да окажат сериозен натиск на цените надолу“.
Андонов подчерта, че 2014 е преминала без някакви резки движения на сегментите на имотния пазар и в общи линии са се сбъднали направените в началото на годината прогнози.

„На пазара за земеделска земя като брой сделки ще бъде по-слаба спрямо предходната, но не станахме свидели на понижаване на цените. При цените на дребно имаме ръст с около 10 % за тази година, а при цените на дребно за големи пакети за земеделска земя- с около 6%. При среден ръст за последните 12- 13 години от около 16% и ръстът през тази година изглежда по-слаб“, коментира още той.

Вижте цялото интервю от видео файла.