Константин Стаменов: За да има газов хъб, трябва да има свободна търговия

У нас само едно от големите предприятия купува газ от различни източници, коментира председателят на БФИЕК

17.12.2014 | 10:31 Редактор: Мариета Иванова
Константин Стаменов: За да има газов хъб, трябва да има свободна търговия

Създаването на газов хъб не става само с добри изявления, трябва да има пазар, различни източници на газ и най-вече освободена търговия, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. В тази връзка той посочи, че от всички предприятия, чието потребление е от порядъка на милиони кубични метри, само едно купува газ от различни източници. Причината за това по думите му е, че няма изградена газопреносна инфраструктура за доставка от различни източници.

По повод отлагането на проекта „Южен поток“ Стаменов коментира, че в момента много компании с бизнес, свързан с петрол и газ, променят плановете си, защото има голям спад на цената на петрола. - „И със сигурност „Южен поток“ става много труден за изпълнение проект, тъй като изисква много сериозни инвестиции, отделно на непрозрачните процедури, които се случиха и тук. Няколкото пъти се увеличаваше цената и никой не знаеше колко точно ще излезе цената на тази тръба през България,“ коментира Стаменов.

Той допълни, че като цяло е много добре да има инвестиции в тази инфраструктура, „защото в България за последните 25 години може би има 5-10 км-някакви минимални нови газопроводи. Ние нямаме нови газопреносни магистрали“, коментира той.

По повод исканото увеличение на цената на природния газ от „Булгаргаз“ за следващото тримесечие, Стаменов коментира, че исканията на компанията са винаги за увеличение като обикновено посочваните мотиви са или очакваното покачване на стойността на долара, или на петрола. Той посочи, че от Федерацията на индустриалните енергийни потребители настояват за по-прозрачна процедура за определяне на цената. Стаменов подчерта още, че предложенията за увеличаване на цената от страната “Булгаргаз“ се правят на база прогнозни количества без да ясно какви количества ще купуват от местни източници, какви от Русия и какво количество ще се използва от хранилището в „Чирен“, което влияе на цената.