Прехвърлянето на партиди от частни пенсионни фондове в НОИ-временно решение: П.Славов

Парите ще бъдат изхарчени много бързо, след 1-2 г. дефицитът в НОИ пак ще е голям, твърди депутатът

16.12.2014 | 21:17 Редактор: Петко Трухчев
Прехвърлянето на партиди от частни пенсионни фондове в НОИ-временно решение: П.Славов

Реформаторският блок няма да подкрепи както замразяването на пенсионната възраст, така и възможността за прехвърляне на осигуровките за пенсия в частните пенсионни фондове на лицата родени след 31 декември 1959г. към Националния осигурителен институт. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Петър Славов в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев.

Според Реформаторите самото решение за прехвърляне на индивидуалните партиди към държавното обществено осигуряване не е избор, тъй като се предлага само един вариант.

Още по-скандално в предлаганите от управляващите промени в Закона за държавното обществено осигуряване е, че веднъж прехвърлени към НОИ тези партиди остават завинаги там, коментира Славов.

Според него така целта да се намали дефицитът в НОИ няма да даде дългосрочен резултат.

"Това е временно решение. След година-две дефицитът в НОИ пак ще е голям. Тези пари ще бъдат изхарчени много бързо", заяви депутатът.

Славов се обяви за промяна на модела работещите сега да издържат настоящите пенсионери.

Според него проблемът ще се задълбочи, защото пазарът на труда ще се свива, а пенсионерите ще се увеличават. Така в даден момент схемата държавата да плаща пенсиите ще рухне.

Затова икономистът препоръчва да се премине към капиталовия модел, т.е. всеки осигуряващ се да получава пенсия според личната му вноска докато е работил.

Реформаторският блок разкритикува и подходът на преговори между управляващите и страните в диалога за сътрудничество.

Освен че работодателите не са имали право на мнение при взетите днес решения от бюджетната комисия в парламента, поправките в ЗДОО не са били съгласувани и с коалиционния партньор в управлението  - Реформаторския блок.

Още по темата

 "Аз днес видях за пръв път разписани тези неща. Едва днес прочетох меморандума от неделя между правителството и синдикатите", обясни Славов.

Още по темата

Относно предложението за криминализиране на неплащането и укриването на осигуровки Реформаторите също имат резерви.

Те не са съгласни на наказателна отговорност да подлежи само работодателя, при положение, че служителят се е съгласил с измамната схема.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма