МЗХ ще предложи промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия

Целта е да има по-ясни правила за всички участници и по-високо качество на тютюна, посочват от министерството

28.11.2014 | 15:09 Редактор: Мариета Иванова
МЗХ ще предложи промени в  Закона за тютюна и тютюневите изделия

Промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще разработи Министерството на земеделието и храните, съвместно с браншовите организации и изкупвачите. Целта е да се създадат по-ясни правила за всички участници и да бъде осигурено  по-високо качество на тютюна, информират от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

„Целта ни е производителите да имат сигурност, че тютюнът им е с високо качество, че ще има на кого да го продадат на добра цена и най-вече да ограничим сивия сектор, който в последните години твърде много се разраства“, коментира министър Танева.

Тя допълни, че законовите промени ще намалят нелоялната конкуренция и ще върнат популярността на България като страна-производител на качествен тютюн.

На 4 декември в Министерството на земеделието и храните ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще се обсъдят актуалните проблеми в сектора и предложенията за законодатели промени.

Кампанията по изкупуване на тютюна вече е започнала, стана ясно от среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров с фирмите-изкупвачи на тютюн.

Неблагоприятните климатични условия са се отразили върху реколтата от миналата година и част от нея не отговаря на минималните изисквания, коментират изкупвачите. Мнението им е още, че в много случаи стопаните са засадили повече тютюн отколкото са договорили за изкупуване. От фирмите-изкупвачи поеха още ангажимент да приключат кампанията в срок.