Горанов: С бюджет 2015 търсим начин да се вместим в изискването за 3% дефицит

Финансовият министър подчерта, че само през 2014 дефицитът ще е над 3%

28.11.2014 | 20:08 Редактор: Мариета Иванова
Горанов: С бюджет 2015 търсим начин да се вместим в изискването за 3% дефицит

С бюджетът за 2015 се търси начин за вместване в изискванията от Брюксел за дефицит в рамките на 3% и премахване на опасенията от налагане на наказателна процедура заради прекалено висок дефицит срещу страната, коментира министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той увери, че дефицитът ще е над 3% само за 2014 година.

„Намерението на нашето правителство е да се опитаме чрез фиска да създадем условия за увеличаване на инвестициите и импулс на крехкия икономически растеж. Всички забавени плащания по европейски проекти да бъдат разплатени и така ще се налее ликвидност, ще се намали междуфирмената задлъжнялост и ще се увеличи потреблението”, коментира Горанов, цитиран от БТА.

Той подчерта още, че през последните месеци потреблението стагнира, което не е в полза на растежа на икономиката.

„Надяваме се тази година дефицитът на касова основа на бюджета да е 3,7 -3,9 на сто от БВП, а на начислена основа - 3 - 3,6 на сто от БВП”, коментира още Горанов.

Финансовият министър коментира още, че приходната част за следващата година е консервативно планирана, като ще се търсят варианти за подпомагане на приходните администрации. Преди заседанието на НСТС от БСК разкритикуваха консервативното планиране на бюджета, което според работодателската организация повтаря модела от предходни години и не чертае хоризонт за реформи.

По думите на Горанов през следващата година най-чувствителната част от политиките в бюджета ще е тази за намаляване на разходите за персонал номинално с 10 процента.

„Има изключения - в спешната помощ, в областта на  грижата за хората с ментални увреждания, за кръвните центрове. Ако се наложи, ще има прелокация на ресурси към други дейности”, коментира още Горанов.

Той подчерта, че в бюджета са заложени и държавни гаранции за подкрепа за Фонда за гарантиране на влоговете.