БСК: Правителството си осигурява комфорт чрез силно занижаване на приходите за 2015

Липсата на чувство за дълголетност спъва реформите, според синдикатите

28.11.2014 | 20:36 Редактор: Мариета Иванова
БСК: Правителството си осигурява комфорт чрез силно занижаване на приходите за 2015

Правителството си осигурява комфорт чрез силно занижената приходна част, коментира по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничеството изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. По думите му някои елементи от разходната част също будят притеснения, предава БТА.

От БСК посочват, че първи път виждат бюджет без доклад за мотивите. От работодателската организация настояват да видят конкретни стъпки за извършване на реформи в отделните министерства.

„Приветствахме програмната декларация на правителството, но не виждаме зад нея бюджета, който е най-мощният инструмент за реформи”, коментира Данев.

От БСК отбелязат, че ще подкрепят проектобюджета в частта за запазване на финансовата стабилност.

Синдикатите на свой ред, изразиха безпокойството си относно липсата на планиране на средства за енергийния сектор през следващата година, където по думите на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев ситуацията е не просто лоша, а безнадеждна.

„Каквото и да говорят работодателите, ако енергетиката тръгне надолу, ще ги повлече и тях”, заяви Тренчев.

Той подчерта, че са необходими стимули за хората, които остават да работят в администрацията.

По думите на Тренчев тегленето на заеми следва да е съпроводено с контрол на разходите.

„Вие нямате чувство за дълголетност и затова с бюджета за следващата година не се предлагат реформи”, заяви още Тренчев, обръщайки се към финансовия министър.

Президентът на КТ "Подкрепа" смята, че шансът за катастрофа още тази зима са 90%.

Без мерки, които да стимулират потреблението на домакинствата, няма как икономиката да се върне към растеж, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. В тази връзка той посочи, че за първи път от 10 -15 години има спад на потреблението на хранителни продукти и затова държавата следва да прояви повече трезвост.

Той призова за преосмисляне на плановете на правителството за замразяване на минималната работна заплата. По думите му държавата няма да спечели от тази мярка.

Димитров посочи още, че в бюджета не се откриват стимули за икономиката и в частност за индустрията.