Все повече българи купуват жилища, руснаците се отдръпват от пазара на имоти

27.11.2014 | 16:34 Редактор: Пролетина Съботинова
Все повече българи купуват жилища, руснаците се отдръпват от пазара на имоти

4% ръст на продажбите на имоти в София само за първите 9 месеца на 2014 година спрямо предходната година отчитат от Националното сдружение Недвижими имоти.  В останалите градове в страната обаче, пазарът търпи спад до 3%.

С 7 % са намалели обаче сделките за продажби на имоти по Черноморието на руски граждани.

"Резултатът за това са политическите и военни промени в Русия и Украйна, режимът за пътуване и покупката на имоти извън територията на Русия е почти невъзможен, както и промяната в стойността на рублата даде отражение на активността" , коментира Ирена Перфанова от Националното сдружение „Недвижими имоти”.

Съживяване тази година има и на пазара на инвестиционни имоти. Двойно по-доходносно е да  се закупи  имот и след това да се оттаде под наем, отколкото като когато парите се  вложат на депозит и се събират само лихвите от него.

"В момента търсената доходност от хората, купувайки такива имоти с цел инвестиции, е  около 6, 6,5% на годишна база, което го прави 2 пъти по доходоносна от доходностат от банковите депозити. Може да сключите такъв договор за отпускане на кредит обезпечаване или на законова ипотека на равнище от  6, 5%  до 7 %,  което става доста привлекателно за купувачите, които търсят имоти в София" , каза Александър Бочев от Националното сдружение „Недвижими имоти”.

Тенденциите за развитието на пазара за недвижимите имоти е да достигне ръст до 5% през следващата година именно заради банковата нестабилност в страната. Очаква се да се задържи и отлива на руски купувачи. Не се предвижда и поскъпване на имотите.