ЕК обяви план за инвестиции на стойност 315 млрд. евро

Планът съдържа три основни направления:

27.11.2014 | 15:42 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК обяви план за инвестиции на стойност 315 млрд. евро

ЕК обяви План за инвестиции на обща стойност 315 милиарда евро, чрез който ще се възстанови растежът в Европа и повече хора отново ще имат работа, предаде правителството.

Планът съдържа три основни направления:

  • създаване на нов Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), гарантиран с публични средства, чрез който през следващите три години (2015-2017 г.) ще се мобилизират допълнителни инвестиции на стойност най-малко 315 милиарда евро;
  • създаване на надежден набор от проекти, съчетан с програма за помощ, за да могат инвестициите да бъдат насочвани там, където те са най-необходими;
  • амбициозна пътна карта, чрез която Европа ще стане по-привлекателно място за инвестиции и ще се отстранят регулаторните пречки.

Според оценките на ЕК предложените мерки като цяло могат да увеличат БВП на ЕС с между 330 милиарда евро и 410 милиарда евро в рамките на три години и да създадат до 1,3 милиона нови работни места.

В коментара си за Плана председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви: 

"Съвсем просто е - ако Европа инвестира повече, ще постигне по-голям просперитет и ще създаде повече работни места. Планът за инвестиции, който предлагаме в тясно партньорство с Европейската инвестиционна банка, представлява нов и амбициозен начин за насърчаване на инвестициите, без да се създава нов дълг. Сега е моментът да инвестираме в бъдещето си, в стратегически области, които са от ключово значение за Европа, като енергетиката, транспорта, широколентовата инфраструктура, образованието, научните изследвания и иновациите. Разчитам, че Европейският парламент и държавите членки ще запретнат ръкави и ще направят зависещото от тях, за да може новият Европейски фонд за стратегически инвестиции да бъде създаден и да започне да функционира възможно най-скоро. Европа се нуждае от тласък напред и представеният от нас План днес представлява двигателната сила за този тласък."

Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, допълни: 

"Нуждаем се от нови инвестиции в Европа и за тази цел трябва да мобилизираме допълнителни частни средства. Новият Европейски фонд за стратегически инвестиции ще има мултиплициращ ефект. Всяко евро от мобилизираните във Фонда публични средства ще генерира инвестиция в размер на около 15 EUR, която в противен случай не би била направена. Фондът ще започне да действа със значителен размах и ще може да разшири дейността си, когато в него се включат повече заинтересовани страни. Комисията приканва държавите членки и националните насърчителни банки да участват във Фонда, за да се увеличи въздействието от него и да се постигне още по-значим положителен ефект за европейската икономика."

Председателят на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер посочи: 

"В Европа има голямо количество ликвидни средства, но нямаме достатъчно инвестиции. Изправени сме пред криза на доверието - предизвикателството е да обвържем отново частните инвестиции с привлекателни проекти. За тази цел е необходимо да поемаме по-голяма част от риска, за да насърчим организаторите на проекти да стартират своите инвестиции. Новият Европейски фонд за стратегически инвестиции ще осигури целенасочен капацитет за поемане на риска за икономически жизнеспособни проекти, като се използват знанията на банката и опита ѝ във връзка с подбора и управлението на проекти. Това ще бъде съпътствано от други инициативи, като премахване на регулаторните пречки и създаване на консултантска служба по въпросите на инвестициите, с цел насърчаване на разработването и подготвянето на проекти в Европа."