Да се облекчи издаването на туристически визи за страните от Балканите ще настояват от министерство по туризма

Това съобщи ресорния министър Николина Ангелкова на първото издание на форума Go 2 Balkans.

26.11.2014 | 15:42 Редактор: Пролетина Съботинова
Да се облекчи издаването на туристически визи за страните от Балканите ще настояват от министерство по туризма

Вече са предвидени работни срещи с министрите на транспорта и на външните работи на балканските страни. Според Ангелкова, още този зимен туристически сезон може да бъде улеснен визовия режим.

5% ръст на чуждестранните туристи през предстоящия зимен сезон, прогнозират от министерството на туризма. Най-активен остава туристическият поток от Великобритания, Русия и съседните на България страни.

За да се промотира още по-добре балканския регион  България, Македония и Сърбия вече предлагат общ туристически пакет. Основният таргет в него са южно и северноамерикански пазари, Китай, Индия, Япония.

"Туристическия пакет за такъв тип туристи при настаняване се движи между 400 и 500 евро, при 4 звездно настаняване с 200 евро повече, при 5 звездното, което е по-рядко срещано, е от 800 до 1000 евро. Това са няколко десетки милиона евро, които този туристически продукт може да генерира" , коментира председателят на Асоциация на българските туроператори.

Културно-историческият туризъм на Балканите представлява най-голям интерес за чуждестранните туристи. Най-атрактивни са маршрути на римски императори и тракийските съкровища.

"Нашето мнение е ,че това е отлична инициатива да се създаде обща балканска дестинация. Според Световната туристическа организация Балканите е на 6-то място сред най-посещаваната дестинации в света", допълни председателят на Държавната агенция за туризъм в Македония Кристиян Джамбазовски.

В първия форум туристически форум Go 2 Balkans участват над 100 туроператора от 10 страни от региона. Форума има за цел да обедини туристическия бизнес в региона, за да се увеличат броят на туристическите пакети, които рекламират Балканите.