Финансовата ситуацията у нас ще коментира топ икономистът проф. Стийв Ханке в рамките на Българския икономически форум

Събитието започва на 3 декември в София и ще продължи 2 дни.

25.11.2014 | 17:12 Редактор: Вяра Петрова
Финансовата ситуацията у нас ще коментира топ икономистът проф. Стийв Ханке в рамките на Българския икономически форум

Финансовата ситуацията в страната и тенденциите в световните финанси ще коментира топ икономистът проф. Стийв Ханке в рамките на Българският икономически форум. 

За първи път в 15-годишната история на форума събитието ще се открие от представител на бизнеса – съоснователят и изпълнителен директор на Телерик - Васил Терзиев. Преди месец българската софтуерна компания бе продадена за 263 млн. долара на американска компания. Председателят на Българския икономически форум Георги Табаков коментира, че

"Сделката с Телерик е може би най-позитивната икономическа новина за България за 2014 година и защото искахме да бъде по-нестандартно, обикновено Български икономически форум и другите форуми, които правим, се откриват от някое официално лице, но ние решихме, че икономическата личност на тази година е господин Терзиев, защото олицетворява Телерик и тази сделка"

За първи път в рамките на форума се организира и така нареченият Balkan Trade Bridge - Балкански търговски мост, чиято задача е да засили търговията между балканските страни. До момента 32 компании от 7 страни с общ оборот над 5 млрд. лв  са заявили желание да закупят кошница от стоки и услуги от български компании, в рамките на Балканския търговски мост.

"От общо 32 компании, които се записаха за участие в Balkan Trade Bridge като купувачи, 11 от тях са от Сърбия и 3 от Черна гора", обясни Марина Христева от Българско-сръбската търговско промишлена камара.

"Най-важното за икономиката на Балканите е сътрудничеството, да правим нещо заедно, което да продаваме на трети страни в ЕС, към Руската федерация, към Казахстан, Китай, ако успеем нещо да продадем", коментира Александър Миличевич – търговско аташе, Посолство на Сърбия в Р България.

На форума, който започва следващата сряда, ще се обсъжда финансовата ситуацията в страната, бюджетът, банковия сектор, енергетиката, здравното и пенсионно осигуряване, както и еврофондовете. Организаторите се надяват събитието да се превърне в балкански форум на ротационен принцип.