Томислав Дончев: Предизвикателството е да инвестираме в устойчиво бъдеще

Сред ключовите приоритети на правителството е готовност за постигане на устойчива среда за икономическо развитие

24.11.2014 | 14:53 Редактор: Мариета Иванова
Томислав Дончев: Предизвикателството е да инвестираме в устойчиво бъдеще

Ключовото предизвикателство пред постигането на икономически растеж е свързано с политическата воля за вземане на трудни решения и провеждане на реформи с дългосрочен хоризонт, заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на единадесетото издание на Виенския икономически форум. Той подчерта, че сред основните приоритети на правителството са постигане на устойчива среда за икономическо развитие, която по думите му е осъществима чрез стабилност на институциите. Друг приоритет е дългосрочното развитие на обществото и бизнеса, ефективна и прозрачна система за управление на ресурсите от европейската солидарност, национална и енергийна независимост, качествено образование и защита на социалните права, посочват от пресцентъра на Министерски съвет.

Работата на втория кабинет на Борисов ще е насочена още към облекчаване на административната тежест на бизнеса, електронното управление като гарант за ефективна администрация и превенция на корупцията, насърчаване на чуждестранните партньорства и подчертаване потенциала на България като дестинация за инвестиции с висока добавена стойност, посочи още Дончев.

По думите му участието на България на Виенския икономически форум е знак, че държавата има политическа воля и се ползва с доверието на своите партньори на Балканите и в Европа. Това е още, „знак и за българското общество, защото правителство на по-малко от две седмици е очаквано и посрещнато с уважение след близо година и половина неясна политическа позиция на държавата“, коментира Дончев, цитиран от пресслужбата на МС.