Докладът от ЕК за България ще бъде тежък и ще засили различията между България и Румъния

България ще бъде отделена от Румъния в механизма за сътрудничество и оценка на ЕК.

24.11.2014 | 17:31 Редактор: Пролетина Съботинова
Докладът от ЕК за България ще бъде тежък и ще засили различията между България и Румъния

Предстоящият доклад на Брюксел ще бъде много тежък за страната ни и рязко ще засили различията между двете съседни страни, каза Кунева. Очакванията й са Румъния да влезе в Шенген преди нас.

Предстоящият доклад на ЕК за сектор „Правосъдие и вътрешна сигурност“ за България няма да отбележи напредък за страната ни. Очаква се в него да намери място и казусът с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов, тъй като  съдебната система е позволила да изчезнат веществени доказателства.


"Докладът ще е тежък, сравнението между България и Румъния категорично не е в наша полза. Другата последица от този доклад е влизането в шенгенското пространство, вие знаете че няма директна връзка между доклада и Шенген, тя никъде не е упомената изрично, но все пак страните членки бяха приели още през февруари тази година,че при два положителни доклада  страната може да влезе в шенгенското пространство или поне в някои от границите" , коментира вицепремиер по европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева.

Липса на политическа и обществена воля ина  реформи са причините, поради които европейският механизъм у нас не работи, смята Кунева. Според нея, първите стъпки за подобряване на съдебната система у нас трябва да бъдат избор на председател на ВКС, на съдебен инспектор и въвеждане на съдебната реформа.

В годишния доклад на ЕК за 2013 година относно мониторинга върху прилагането на европейското право, България е на 15 място с 42 отворени процедури за нарушения. За 2014 година обаче броят им се е повишил.

"Тази година имаме двойно увеличение на тези процедури,въпреки че преди това, те бяха паднали 6:34 имаме 47 отворени процедури само за тази година, а общо отворени всичко са 67" , допълни още вицепремиерът по европейски политики.

До края на тази седмица  се очаква ЕК да oдобри т.нар. Инвестиционен пакет Юнкер на стойност 300 млрд. евро, който цели да събуди европейската икономика.

Средствата са предвидени само за проекти, различни от тези по оперативните програми. В момента министерството на финансите събира приоритетните за страната ни проекти , с които да кандидатства за пакета Юнкер.