Путин: Русия не е изолирана заради кризата в Украйна

Понижените на цените на петрола, на стойността на рублата и санкциите ще са засегнат не само руската икономика

23.11.2014 | 14:18 Редактор: Мариета Иванова
Путин: Русия не е изолирана заради кризата в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин отрече страната му да е изолирана в световен план заради кризата в Украйна, предава Reuters, позовавайки се на думите на държавния глава пред руската информационна агенция ТАСС. По думите на Путин руската икономиката няма да е единствената, която ще страда от западните санкции, понижението на цените на петрола и спада на стойността на рублата.

„Ние разбираме колко фатална би била една „желязна завеса” за нас,” коментира пред ТАСС Путин. – „Няма да тръгнем по този път в никакъв случай и никой няма да изгради стена около нас. Това е невъзможно”.

Путин подчертава още, че Русия ще отстоява „геополитическите си интереси и ще следва собствения си дневен ред". По думите му „щом Русия изяви правото си да защитава своите интереси, отношението и към нея, и към ръководството й се променя".

Путин коментира и понижението на цените на горивата в световен мащаб. – „Ако цените на горива се намаляват с цел, това ще засегне и тези, които залагат това ограничение”.

 „Далеч не е сигурно, че санкциите, рязкото понижение на цените на петрола, обезценяването на националната валута ще доведе до негативни ефекти и катастрофални последици само за нас. Не, подобно нещо няма да се случи,” коментира Путин.

Президентът на Руси прави връзка между спада на цените на горивата и увеличаването на добива на шистов газ в САЩ, повишаването на производството на петрол в Либия и Саудитска Арабия, както и износа от Ирак. Наред с това действа и черен пазар на продажбите на петрол, на който действа Ислямска държава, коментира Путин, цитиран от Reuters.