Лавров: Целта на западните санкции е смяна на режима

Това дори не се прикрива, коментира външният министър

22.11.2014 | 11:58 Редактор: Мариета Иванова
Лавров: Целта на западните санкции е смяна на режима

Западът не крие, че целта на антируските санкции е смяна на режима. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на заседание на Съвета по външна и отбранителна политика, предава руската информационна агенция ТАСС.

„Когато по-рано се приемаха санкции, тогава още работих в Ню Йорк, ставаше ли дума за Северна Корея, Иран, други страни, се правеше по такъв начин, че да не нанесат вреда, бяха само за елита и не нанасяха вреда на социалната сфера, икономиката,” припомни министърът.

„Сега публичните лица на западните страни заявяват, че трябва да удвоят тези санкции, така че те да разрушат икономиката и да се вдигнат обществени протести,” коментира той. – „Що се отнася до концептуалния подход за използването на принудителните мерки, Западът еднозначно показва, че те не искат да принудят Русия да промени политиката си, а искат да постигнат смяна на режима”.

Как санкциите срещу Русия се отразяват на световната икономика

По думите на Лавров санкциите вредят не само на Русия, но и на страните, които са ги въвели, а разговорите за изолация не заслужават дори да бъдат обсъждани.

„Разбира се, нашата икономика понася щети в резултат на санкциите, но само за сметка на икономиките на страните, които са ги въвели”, коментира външният министър. –„Не по-маловажно е, че подобни действия рушат системата на международните икономически отношения, на тези принципи, на които се градят”.

Сътрудничеството с Европа- бизнесът няма да е същият

Русия не смята да се отказва от сътрудничество с Европа.

„Никой не се готви „да си стреля в крака”, отказвайки се от сътрудничество с Европа,” коментира Лавров. – „Но всички разбират, че бизнесът, както досега, е невъзможен”. „Бизнесът” при тях вървеше така: Русия е длъжна това, Русия е длъжна онова. Ние искаме равнопоставено сътрудничество. Затова, разбира се, няма да има „бизнес, както преди”.

Лавров е убеден, че ще бъдат извлечени уроците от настоящия период и ще има нова основа на отношенията.

В тази връзка руският външен министър обърна внимание, че „сега започва да се говори на висок глас за изграждането на единно икономическо и хуманитарно пространство и „че германският външен министър „заяви публично, че е необходимо най-накрая да се установи диалог между ЕС и Евразийския икономически съюз”.

„Вече не се възприема като екзотична идеята на президента Владимир Путин за започване на преговори за свободна търговия между ЕС и Евразийския икономически съюз,” отбелязва още Лавров.