Проф. Митко Димитров: Проблемите в икономиката са много заради съществуващи дефекти

Голяма част от решенията се намират в парламента и правителството, коментира директорът на Института за икономически изследвания към БАН

31.10.2014 | 10:27 Редактор: Мариета Иванова
Проф. Митко Димитров: Проблемите в икономиката са много заради съществуващи дефекти

Икономическите проблеми са много в България, тъй като нашата система действа с много дефекти, които трябва да решим, ако искаме да продължим напред, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air проф. Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН. Той допълни, че голяма част от решения се намират в парламента и правителството, което ще бъде излъчено.

„Много ми се иска новите депутати са си взели поука и да са разбрали от преждевременната смяна на две правителства, че гражданите не искат да търпят тези дефекти, които според преобладаващо мнение се дължат на самите политици. Проблемът при нас е, че политиците в момента, на които, основната им задача е общественият живот, всъщност загърбват обществения живот заради частните си интереси. И ми се иска да видя промяна“, коментира проф. Димитров.

Той подчерта, че до края на годината има  достатъчно време народните избраници да решат належащите проблеми и около КТБ, и около подготовката на бюджета за 2015.  

„Проблемът  наистина е да се намери воля да се тръгне в тази посока на намиране на  правилните въпроси“, коментира проф. Димитров.

По думите му при казуса КТБ въпросът е да се вземе решение, което да защити обществения интерес. - „Тук не става въпрос да се помогне на едни лоши мениджъри, като дори има съмнения и за престъпна дейност. Въпросът е доколко фалитът на една банка може да се отрази на обществото и доколко е свързано с фалита на други фирми, намаляване на БВП,  намаляване на износ“, коментира икономистът.

По думите му, ако се търси решение в посока на помагане на банката, не означава, че сегашните мениджъри трябва да останат. Той подчерта, че част от решението е те да бъдат отстранени.  

По отношение на останалите казуси в икономиката проф. Димитров коментира, че преди да се търсят решения, трябва да се признаят проблемите. В тази връзка той подчерта, че правителството и парламента първо трябва да ясно да заявят, че бюджета не се събират няколко милиарда- „това означава, кражби, корупция. И след това да се търсят решения. И според решенията да се оценява работата на бъдещото правителство и на парламента,“ коментира проф. Димитров.