Дамян Симеонов: В последните 10 години няма практика за банкова несъстоятелност

В този смисъл отнемането на лиценза на КТБ би било прецедент, посочи юристът

31.10.2014 | 11:13 Редактор: Мариета Иванова
Дамян Симеонов: В последните 10 години няма практика за банкова несъстоятелност

В последните 10 години няма практика за банкова несъстоятелност. В този смисъл, ако това се случи с КТБ, би било прецедент, коментира юристът Дамян Симеонов.

Той подчерта, че за разлика от други търговски дружества, за банка несъстоятелност може да бъде поискана от БНБ.

„Има две хипотези, при които БНБ може или  е длъжна да поиска откриване на производство по несъстоятелност. Едната хипотеза, е когато банката е спряла да плаща своите задължения за повече от 7 дни – и това в случая с КТБ е налице, но и когато БНБ прецени, че банката има финансови затруднения, които не се очаква да бъдат преодолени в сравнително кратко време“, коментира Симеонов. В този смисъл по думите му БНБ е имала възможност да вземе решение за отнемане на лиценза на КТБ на един по ранен етап.

 Юристът посочи още, че от 20 юни КТБ е под особен надзор и „това е именно, за да се търси вариант за оздравяване“.  Той посочи още, че вариантите за преструктуриране на банката не са „особено добре  разписани в българското законодателство, но има европейска директива, която добре описва начините за оздравяване и преструктуриране на една банка“. - „За съжаление до момента това не се случи, въпреки че са водени преговори с акционери,“ посочи още Симеонов.

Вижте какво коментира той за синхронизиране на българското с европейското законодателство относно изплащането на депозитите.